Как създадохме фейсбук група “Обичам да ми е чисто” ?

Ние – Илияна и Пламена, сме приятелки от гимназията, които решихме да обединим усилията си, за да постигнем нещо хубаво и смислено в полза на природата. В последните над десет години и двете сме участвали в доброволчески инициативи, подкрепящи различни каузи.

Интересуваме се от опазването на околната среда и подкрепяме такива обществени инициативи като събирането на пластмасови капачки и други. Виждаме как нараства интересът на обществото към намаляване на вредното влияние на човека върху природата и това ни радва. Но същевременно забелязваме и други неща, които изобщо не са красиви – безразборно изхвърлени боклуци, битов отпадък в контейнерите за разделно събиране; купища хора, които си взимат найлонови торбички във всякаквите супермаркети и по-малки магазини; даването на храна за вкъщи в пластмасови кутии и всичко това ни дойде твърде много!

Светът около нас потъва в боклуци, най-вече – пластмаса. А и малко старание от всеки от нас ще бъде много ефективно, щом действаме заедно. Отказани торбички в супермаркета, повторно използване на продукти от бита, вместо веднага да ги захвърлим в контейнера; внимателно избиране на продуктите, които купуваме, за да не вредят, както на природата, така и на нас самите и много други малки усилия с голям ефект.

Затова създадохме листовката (която виждате по-долу) като целта ни е да я разпространим сред възможно най-много хора. Тя съдържа кратко описание на проблема и няколко прости, но много ефективни решения, които всеки от нас може да приложи в ежедневието си.

Листовката ни „казва“ неща, за които много хора не знаят, забравили са или предпочитат да не мислят за това. И грабват пластмасовите вилички и ножче за обяда си, поднесен в пластмасова чинийка и допълнен от безалкохолно в пластмасова бутилка. И след като се нахранят, просто ги захвърлят. В добрия случай – в контейнер. Затова искаме да приканим всички по-често да обръщат внимание на начина си на живот.

Благодарни сме на помощта ви да достигнем до повече хора с посланието си.

Защото всички обичаме да ни е чисто!

 

Обичам да ми е чисто

60.56 KB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *